FAQ

Herunder finder du svar på de mest stillede spørgsmål vedrørende DRYK.
Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Råvarer og indhold

Når man bruger rigtig havre, kan næringsindholdet skifte fra mark til mark og fra høst til høst. For at sikre, at vi kan tilbyde den samme drik hver gang, der matcher det angivet næringsindhold på kartonen, måler vi sammensætning i hver produktion og sørger for, at der altid er det samme indhold i.

Da der kan være forskel på, hvor mange vitaminer og mineraler der findes i det høstede korn, har vi valgt at regulere indholdet, så der altid er det samme i. Nogle gange tilsætter vi måske 100 gram calcium til en batch på 20 tons, og andre gange tilsætter vi ingenting. Det samme sker med D-vitamin og B12-vitamin.

Vores havrebaserede produkter er glutenfri, men kan indeholde spor af gluten.
Plantedrikke indeholder hverken laktose eller mælkeprotein.
Vores produkter er ikke konserveret med kunstige konserveringsmidler. DRYK-produkter er UHT-behandlet, som er en konserveringsmetode, hvor produkterne opvarmes kortvarigt. Herefter bliver produkterne pakket i et “lukket system”, kaldet aseptisk karton, det sikrer, at produktet kan holde sig i mindst et år.
Et glas DRYK Havredrik på 250 ml giver dig 300 mg calcium, hvilket svarer til mere end en tredjedel af dit daglige behov. Derudover får du yderligere calcium i din kost via f.eks. bønner, ærter, kål, nødder og andet. De fleste danskere får calcium nok, så længe kosten er varieret.
Vores produkter indeholder havrens naturlige sukkerindhold. I vores Ærte varianter tilføjer vi et drys sukker, for at fjerne ærtens naturlige bitterhed. I vores Havre Kakao, er der ligeledes tilført et drys sukker, her har vi bare gjort det for at tilføje sødme. Sukkerindholdet kan findes under det respektive produkts oversigt over næringsindhold.
Du finder næringsindholdet for det respektive produkt under produktfane “Næringsindhold”. Det står ligeledes oplyst på siden af kartonerne.

Havre
Havren er nordisk. Den dyrkes i et bælte, der går fra det sydlige Finland, henover Mellem Sverige, det sydlige Norge og Nordjylland.

Ærter
Ærterne bliver dyrket i Frankrig. Sorten er særlig velegnet til at producere ærtedrik af, og det er i øjeblikket ikke muligt, at dyrke denne sort i Norden.

Kakao
Kakaoen kommer fra Elfenbenskysten i Afrika og er Rainforest Alliance cerificeret. Kakaotræet kræver forhold, som vi ikke har på vores breddegrader. At
kakaoen er Rainforest Alliance certificeret betyder, at der er fokus på at bevare både dyreliv og miljø i regnskovene verden over. Desuden fokus på at sikre biologiske systemer og bæredygtig udvikling.

Vores plantedrikke er nøje udviklet, med udgangspunkt i, at de skal indeholde så få ingredienser som muligt. Vi udelader mindre vigtige ingredienser, så kun de absolut nødvendige er tilbage. På den måde bruges der færre råmaterialer og ressourcer, hvilket gavner miljøet.
For DRYK afhænger kvaliteten af vores produkter, af ingrediensernes oprindelse og dyrkningen af disse. Vi sikrer vores forbrugere et rent produkt og en pålidelig supply chain. Derfor har vores produktion skabt et optimalt sporingsprogram, der sikrer gennemsigtighed hele vejen fra mark til bord.

Kalciumkarbonat og kaliumkarbonat tilføjes som surhedsregulerende midler. I de almindelig plantedrikke, er der tilsat dikaliumphosphat, som er et glimrende surhedsregulerende middel, der sikrer stabilitet når det blandes med kaffe. Dikaliumphosphat er ikke tilladt i økologiske produkter, men det er kalciumkarbonat og kaliumkarbonat.

Under udviklingen blev der afprøvet mange forskellige ingredienser og sammensætninger at disse, for at udvikle et produkt med så tæt en smagsprofil og performanceevne som vores Havre Barista, som muligt. Det blev opnået med et lavere indhold af olie. Den almindelige og den økologiske kan derfor ikke sammenlignes, da ingredienser og sammensætning er forskellig.

Emballage og holdbarhed

Vores plantedrikke er lavet i miljøvenlige kartoner, lavet hovedsageligt af genanvendeligt materiale, der kan affaldssorteres. Undersøg hvad reglerne for affaldssortering er i dit lokalområde.
På grund af den korte skruehals, kan det ske, at låget ikke skrues rigtigt på. Prøv at skrue låget helt lige på for at undgå utæthed.
DRYK’s 1 liters plantedrikke er udstyret med plastikskruelåg, da skruelåg og forsegling sikrer den nødvendige hermetiske lys- og lufttæthed, som det kræves, for at vores produkter kan opretholde den lange holdbarhed uden brug af konserveringsmidler. Dertil er det praktisk, når kartonen skal rystes inden brug, efter åbning, så man derved undgår at spilde. Vi har hele tiden et øje på, hvad der kan gøres for at optimere vores emballage, så de kan gøres endnu mere miljøvenlige og stadig opretholde de krav og den kvalitet vi ønsker for vores plantedrikke.
Vores plantedrikke har en holdbarhed på 12 måneder ved stuetemperatur, fra tidspunkt for produktion. Du behøver altså ikke at opbevare dem på køl, før end du åbner kartonen.

Hvis din plantedrik skiller, når den hældes i kaffen og den ikke har overskredet sidste anvendelsesdato, er der formentlig tale om mødet mellem koldt og varmt. Når plantedrikke opbevares kolde, som i køleskabet og hældes direkte over i en varm kaffe, kan være skyld i at den skiller. Det betyder ikke at den er dårlig, blot at den har fået et “varme-chok”. 

Levering og reklamation

Ordrer afsendes to gange om ugen; mandag og torsdag. Så bestemmer du, hvilken dag der er bedst for dig. Såfremt det falder sammen med en helligdag, afsendes din ordre den næstkommende hverdag.
Vi har valgt at have en standardpakning på minimum 6 liter plantedrik, for at mindske CO2 aftrykket i forbindelse med afsendelse af mange små ordre. Du kan sagtens nøjes med at bestille en enkelt kasse plantedrik. Når du bestiller dine DRYK-produkter, vælger du derfor én eller flere kasser á 6 liter plantedrik.

Vi er kede af, at du har modtaget et produkt, der mod forventning er blevet dårligt. Der kan muligvis være sket skade på produktet under transporten eller der kan være sket en fejl under produktionen. Vi vil meget gerne undersøge det nærmere og finde frem til en god løsning. Send en mail til info@dryk.com med oplysninger om produkt og ordrenummer og et kort skriv om hvilket problem du oplever med produktet.

Lever DRYK ikke op til dine forventninger? Det er vi selvfølgelig kede af. Vi har tilfredshedsgaranti og lover, at hvis vores produkter ikke er noget for dig, kan du få dine penge retur. Send en mail til info@dryk.com, med oplysninger om produkt og ordrenummer og et kort skriv om hvorfor du ønsker at gøre brug af tilfredshedsgarantien. Så vender vi tilbage hurtigst muligt inden for 1-2 hverdage.

På baggrund af forbrugeraftaleloven, kan du ikke returnere levnedsmidler og husholdningsvarer, herunder fødevarer.

Vores fragtpris starter fra 49 kr. Ved hjemmelevering opkræves et gebyr på 15 kr., uanset om du har opnået fri fragt eller ej.

Øvrige

Noget skulle ’barnet’ jo hedde, så det blev Dryk.

Dryk er et gammeldansk ord for drik og dukker første gang op omkring 1300 og kan findes i Gammeldansk Seddelsamling.

Nej, alle vores plantedrikke kan bruges til nøjagtig samme formål som komælk. Du kan f.eks. anvende plantedrik i din kaffe, til madlavningen, bagningen i din smoothie og mv.

Det der adskiller sig, er at Barista varianterne, er blevet tilsat en smule mere fedt. Dertil er der flere fibre i vores havrevariant, da vi her bruger havre, der ikke er blevet afskallet, som man ellers gør. Det betyder, at man bruger det yderste af havrekernen og ikke kun det inderste.

Barista-varianterne er udviklet specielt til baristaers krav og behov. Både til de professionelle baristaer og til hjemmebaristaen. Du kan bruge vores Barista-varianter nøjagtig, som du bruger vores øvrige plantedrikke og ligeså den anden vej rundt. Forskellen er, at barista-varianterne har en smule højere fedtprocent. Du vil f.eks. kunne smage forskel i din kaffe, nøjagtigt som du kan, hvis du bruger mælk med forskellige fedtprocenter.

Vores Havre Barista er tilsat vitaminer og mineraler, for at give dem en højere næringsværdi. Når vitaminer og mineraler tilføjes, må man af lovgivningsmæssige årsager ikke kalde det økologisk. Ønsker du et produkt der er 100% økologisk, kan du vælge vores Øko Havre Barista, som ikke er tilsat vitaminer og mineraler.

Vi har et ønske om, at vores produkter skal være sunde og helst være fremstillet af lokale råvarer. Både soja, ris og mandler har et stort CO2-aftryk, da de typisk dyrkes eller fremstilles på den anden side af jorden.

Desuden har vi et par andre overvejelser:

Mandler er en af de afgrøder, som kræver allermest vand. For at dyrke én mandel skal der bruges 4 liter vand og det kræver ca. 16 tons vand at dyrke et kilo mandler. Selv om mandelmælk smager godt, har vi valgt ikke at have det i vores sortiment.

Ris er et af de produkter, som generelt har et meget højt indhold af sukker. Det ønsker DRYK ikke at have i sortimentet. 

Sojabønner kan være problematiske. Mange er genmodificerede, og derfor ikke lovlige i Europa. Derudover er sojabønner en af hovedårsagerne til, at man fælder regnskoven i Sydamerika. Det ønsker vi ikke at bidrage til.

Hvis et produkt ikke har animalsk oprindelse, må det ifølge lovgivningen ikke kaldes “mælk”. Selvom plantedrikke på mange måder kan erstatte mælk, skal det betegnes plantedrik.

Plantebaserede produkter, herunder plantedrikke, har et betydeligt lavere CO2-aftryk, end animalske fødevarer. Det skyldes, at planter kræver langt mindre areal end dyrehold samt mindre mængder af vand. Man sparer 87% vand og optager 11 gange mindre plads, i forhold til almindelig mælk – hvilket tilmed giver mere plads til vores pressede natur. Vi bruger råvarer, der er så lokale som muligt, hvilket sørger for minimal transport af disse.

Vores plantedrikke har derudover en holdbarhed på 12 måneder ved stuetemperatur, fra tidspunkt for produktion. Du behøves altså ikke at opbevar dem på køl, så længe kartonen er uåbnet. 

Scroll to Top