FAQ

Hvor kommer råvarerne fra?

Havren er nordisk og dyrkes i et bælte, der går fra det sydlige Finland, henover Mellemsverige, det sydlige
Norge og Nordjylland. Vi arbejder på kun at bruge dansk havre i vores produkter.   

Hvorfor tilsætter i vitaminer og mineraler og er produkterne økologiske?

Nej, vores produkter er ikke økologiske og det er der en god grund til:

Plantedrikke fra Dryk er et naturprodukt!

Det lyder måske lidt banalt, men det er faktisk ret unikt, når man ser på mange af de plantedrikke, som findes på markedet. Det kommer vi tilbage til senere.

Hvorfor tilsætter i vitaminer og mineraler til jeres produkter?

Det korte svar er, at vi gør det, fordi Dryk er et naturprodukt, som fremstilles af rigtigt korn, du ved, sådan noget som høstes ude på en mark hos en landmand med kasket og et græsstrå i mundvigen. Ulempen ved at bruge rigtig havre er, at det er forskelligt fra mark til mark og fra den ene landmand til den anden. Det handler om hvilken jordbund, det gror på, om det får animalsk gødning eller om jorden primært er sand- eller lerjord. Fordelen, er at rigtig havre er fyldt med næringsstoffer, og havre indeholder både calcium, D vitamin, B12 vitamin og Beta Glukaner, som efter sigende er sundt for hjertet, det kan du jo lave en google søgning på, hvis du gerne vil vide mere.

Vi ønsker at levere et ensartet produkt, så du altid får en lækker konsistens, et relativt lavt og helt naturligt sukkerindhold og en fantastisk smag, og vi synes også, at du skal kunne stole på, det der står i ingredienslisten bag på emballagen. For at sikre det, så måler vi sammensætningen af hver enkelt batch i vores produktion, men da der kan være forskel på, hvor mange vitaminer og mineraler, der findes i det korn, vi får ind, så har vi valgt at regulere indholdet, så der altid er det samme i. Nogle gange tilsætter vi måske 100 gram calcium til en batch på 20 tons, og andre gange tilsætter vi ingenting. Det samme sker med D vitamin og B12 vitamin. Resultatet er et helt ensartet produkt, som smager fantastisk, og som passer præcis til, hvad der stå bagpå emballagen. Hvis vi ikke sikrede det, så ville vi for det første få Fødevarestyrelsen på nakken, og det med rette, for du skal naturligvis kunne stole på det, der står på emballagen, men vi ville også skulle udarbejde nye emballager til hver enkelt batch. Det ville være vanvittig dyrt og meget upraktisk, og du ville opleve, at vores produkter var forskellige fra gang til gang.

Så kommer vi til det næste spørgsmål, som vores kundeservice bliver konfronteret med, og det er:

Hvorfor er DRYK produkterne ikke økologiske?

Det har vi faktisk svaret på ovenfor, for økologireglerne er udformet sådan, at det ikke er tilladt at tilsætte vitaminer og mineraler til et økologisk produkt. Nu spørger du sikkert, hvad gør de andre producenter så, for deres produkter er jo økologiske? Jo, ser du, de anvender ikke rigtig havre. De anvender et produkt, som kaldes “hydroliseret havresirup”. Hydroliseret havresirup fremstilles ved, at man tager stivelsen fra havren og opbløder den i varmt vand. Derefter tilsætter man et enzym, som er fremstillet af en bakterie. Enzymet “klipper” stivelsen op i korte strenge af glukose. Når det er sket, så tilsætter man et nyt enzym. Dette enzym omdanner de korte strenge af glukose til rene glukosemolekyler. Det er det produkt, som kaldes havresirup. Fordelen ved det produkt er, at det er helt ensartet, og det blander man så op med salt, vand og olie og sender det igennem et UHT (Ultra High Temperatur) anlæg og direkte i de Tetra Pak kartoner, som du kender. Havresirup anvendes primært, fordi det er meget let at arbejde med, og så er det ekstremt billigt.

Når man anvender havresirup som base for havredrik, så kan det godt være, at man ender med et produkt, som er økologisk, og som på et eller andet tidspunkt har haft noget med havre at gøre, men sundt det er det ikke, og når man skriver på emballagen, at “sødmen kommer alene fra havren”, så er det ikke forkert. Det, man glemmer at skrive, er, at det KUN er sødmen der kommer fra havren. Der er ingen vitaminer, mineraler, betaglukaner eller andet i produktet, og så er det vel ikke helt forkert at stille spørgsmålet; Er det overhovedet en havredrik?

Det skal for en god ordens skyld siges, at vi hos Dryk også anvender et enzym i vores produktion, men det har primært den funktion, at vi får et højere indhold af fibre i vores produkter.

Vores drøm er at fremstille et økologisk produkt, for vi mener, at økologien på mange måder er vejen til en grønnere fremtid for os alle, men vores produkter skal være naturlige, så vi måtte desværre vælge økologien fra i første omgang. Det var ikke med vores gode vilje, men vi kan garantere dig for, at den dag hvor økologireglerne bliver lavet om, så bliver vores produkt også økologisk. Indtil da, må du nøjes med vores garanti for, at vi vælger de allerbedste råvarer, vi kan finde, og en af de råvarer, du aldrig kommer til at finde i vores produkter, er hydrolyseret havresirup.

Her er reglerne hentet direkte fra Fødevarestyrelsens hjemmeside:

6.4 Økologiske fødevarer
Virksomheder må kun frivilligt tilsætte andre vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer til økologiske fødevarer, når tilsætningen er obligatorisk for fødevaren i anden lovgivning. Det er det fx for modermælkserstatninger, tilskudsblandinger, forarbejdede fødevarer baseret på cerealier og babymad til spædbørn og småbørn, fødevarer til særlige medicinske formål, kosterstatninger til vægtkontrol og husholdningssalt og salt, som indgår i brød og almindeligt bagværk.

Hvilke produkter er i sortiment?

De første produkter er den almindelige Havredrik samt ’den til kaffen’, som i vores univers hedder Barista.

I April 2020 forventer vi at være klar med Ærtedrik og en tilsvarende Ærte Barista. Her vil vi også introducere en kakaodrik af både havre og ærte.

Vi har desuden en Hampedrik og en Hampe Barista på bedding, men vi har endnu ikke datoen for frigivelsen klar.

Hvorfor kommer DRYK ikke med soja, ris eller mandel?

Vi har et ønske om, at vores produkter skal være sunde og helst fremstillet af lokale råvarer. Både soja, ris og mandler har et stort CO2 aftryk, da de typisk dyrkes eller fremstilles på den anden side af jorden.

Desuden har vi et par andre overvejelser:

Mandler er en af de afgrøder, som kræver allermest vand. For at dyrke én (1) mandel skal der bruges 4 liter vand – og det kræver ca. 16 tons vand at dyrke et kilo mandler. Selv om mandelmælk smager godt, har vi valgt ikke at have det i vores sortiment. 

Rismælk er et af de produkter, som generelt er meget sukkerholdigt. Ris til rismælk kommer typisk fra Kina, hvor det kan være vanskeligt at sikre produktions og miljøforhold.  

Sojabønner er på mange måder problematiske. Mange er genmodificerede, og derfor ikke lovlige i Europa. Derudover er sojabønner en af hovedårsagerne til at man fælder regnskoven i Sydamerika. Det ønsker vi ikke at bidrage til.

Hvorfor hedder det DRYK?

Noget skulle ’barnet’ jo hedde, så det blev DRYK.

DRYK er et gammeldansk ord for drik og dukker første gang op omkring 1300 og kan findes i Gammeldansk Seddelsamling.

Hvorfor er DRYK dyrere end mælk?

Plantebaserede mælkeprodukter kræver store anlæg og lange forarbejdningsprocesser for at sikre produkternes smagsmæssige og fysiske kvalitet, lang holdbarhed mv. Derudover er der ingen tilskud til denne type mælkeproduktion, som det kendes i den animalske mælkeproduktion.

Plantebaserede produkter er fortsat et nichemarked, og vi håber, i takt med at markederne vokser, og der kommer større afsætning, at priserne bliver lavere.

Kan DRYK kun fås i 1 liter kartoner?

DRYK sælges indtil videre kun i 1 liter kartoner. Vi ser på andre emballager til convenience markedet f.eks. i størrelsen 330 ml. Du kan følge os på Facebook, hvor vi løbende orienterer om nye tiltag

Er der konserveringsmidler i plantedrik?

Vores produkter er ikke konserveret med kunstige konserveringsmidler.  Dryk-produkterne er UHT behandlet, hvilket er en konserveringsmetode, hvor produkterne varmes op i et kort øjeblik. Derefter bliver de i et lukket system pakket i det, man i fagsproget kalder en aseptisk karton, som sikrer, at produktet kan holde sig i mindst et år. 

Hvad er sukker-og næringsindholdet i DRYK?

Det varierer fra produkt til produkt.

Havredrik indeholder ca. 1,4 gram sukker pr 100 ml, og vores Havre Barista indeholder omkring 4 gram sukker pr. 100 ml. De fleste plantedrikke har et næringsindhold på mellem 200 og 260 kj pr. 100 ml eller 45 til 60 kcal.

Får jeg nok calcium, når jeg drikker DRYK?

Et glas havredryk på 250 ml giver dig 300 mg calcium, hvilket svarer til mere end en tredjedel af dit daglige behov. Derudover kan du hente yderligere calcium i din kost via feks bønner, ærter, kål, nødder og andet.

De fleste danskere får calcium nok, så længe kosten er varieret.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Ellers har du flere muligheder for at kontakte os:

+45 71 77 49 80

ÅBNINGSTIDER
Mandag til fredag 9.00 til 17.00

SKRIV TIL OS

Du er meget velkommen til at sende os en mail med dit spørgsmål
Mail : Tryk her