Ej så stopper vi her. Man kan da ikke lave veganske flødekartofler og flødekartofler uden fløde? Hvor er fløden, som jo gør det til FLØDEkartofler?! Nu skal du høre: Det kan man faktisk sagtens. Og vi vil næsten vove at påstå, at du ikke vil savne klassiskeren. Men hvordan gør man så det? Piller ved en klassiker og gør den både vegansk, laktosefri og mælkefri? Jo nu skal du høre.
Opskrift på veganske flødekartofler
De her veganske flødekartofler er, som du kender dem. Masser af gode kartofler i en cremet sauce smagt til med gode sager som hvidløg, muskatnød, peber og timian. I stedet for at overhælde kartoflerne med fløde, har vi lavet en opbagt sauce på grøntsagsbouillon og DRYK Ærtedrik eller DRYK Ærte Barista. Inden du bliver skræmt væk, fordi det lyder lidt for besværligt, så lad os lige fortælle dig, at det altså ikke tager mere end 5-8 minutter at lave en opbagt sauce. Og så smager det hammer godt. Og det er næsten så nemt, som at klø sig i øret.
Flødekartofler uden fløde
Mælkefri flødekartofler på opbagt sauce
Veganske flødekartofler
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 2 spsk smør vegansk
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk hvedemel
- 3½ dl grøntsagsbouillon fx kogt vand rørt med 1 bouillonterning
- 3½ dl Dryk Ærtedrik eller Ærtebarista
- muskatnød og peber
- evt. vegansk ost eller gærflager du kan også bruge alm. ost som parmesan, men så er det selvfølgelig ikke vegansk
- 6 kviste frisk timian
Sådan gør du
- Start med at skrubbe kartofler godt. Bruger du øko, behøver du ikke skrælle.
- Skær kartoflerne i tynde skiver og stil dem til side.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Smelt smør i en gryde og pres hvidløg ned i.
- Tilsæt hvedemel og pisk et minut eller to ved middelhøj varme, så du får en "smørbolle" og får ristet hvedemelet af.
- Tilsæt bouillon lidt ad gangen mens du pisker.
- Tilsæt ærtedrikken lidt ad gangen mens du pisker. Det skal op at koge til sidst, mens du pisker, og så vil det tykne lidt.
- Pisk lidt fintrevet muskatnød, godt med friskkværnet peber og bladene fra timiankvistene i. Også ost hvis du bruger det. Smag til med de forskellige ingredienser og evt. salt.
- Smør et ildfast fad med smør eller olie og fordel kartoffelskiverne i. Hæld saucen over og tryk kartoflerne lidt ned i saucen.
- Bag dine flødekartofler i en times tid og måske lidt mere, til de er møre.